Havetips uge 31

Må jeg byde på en blomme? 
Slutningen af juli og august måned er lig med blommehøst. Blommer er dejlige, og trods et lidt ringe kirsebærår, så ser blommehøsten ud til at blive lidt bedre. Et blommetræ kræver ofte lidt mere plads i en have, end almindelige æble- og pæretræer, men ønsker man at mæske sig i de søde saftige frugter, så er det værd at afsætte plads til at plante blommer.

Årsagen til, at blommer af og til svigter med frugtsætning skal findes i det tidlige forår. Blommernes blomster springer nemlig så tidligt ud, at risikoen for at sen nattefrost ødelægger frugtanlæggene, desværre er til stede.

Vi har samlet en oversigt over gode blommesorters tidlighed, farve, størrelse og smag. En del af oplysningerne har Maren Korsgaard lagt til rådighed i forbindelse med en artikel i Praktisk Økologi.

Blommesort Sæson Farve Størrelse Smag
Rivers Early Prolific Sidst i juli Blå Lille Velsmagende
Herman Sidst i juli Blå Middelstor God blomme
Opal Midt i august Rødbroget Middelstor Saftig og god
Reine Claude Noir Sidst i august Rødbrun/violet Middelstor Saftig og god
Reine Clauded’Ouillins Sidst i august Gul Stor Saftig og god
Reine Claude Althans Primo september Rødviolet Stor Saftig god smag
Bruuns Reine Claude Primo september Grøngule Små Stor smag
Jubileum Primo september Rødviolet Stor Saftig og god
Kirkes Primo september Blåsort Stor Fin spisekvalitet
Victoria Midt september Rødorange Mellemstor Flotte blommer
Stanley Midt september Sortblå sveske Stor Lidt tør, jævn smag
Italiensk sveske Sidst september Sortblå sveske Middelstor Kraftig smag

Overvej nøje hvilken blomme, du ønsker
Det tager 4 – 5 år inden blommetræer bærer frugt, så det gælder om at bruge lidt tid på at vælge rigtigt. Vi har spurgt en garvet frugttræproducent, og han mener at man bør vælge blommer, som bestøver sig selv. De færreste haver har plads til at plante to blommetræer, og så er det vigtigt at vælge de selvbestøvende sorter.
Han peger på ‘Opal’ og ‘Victoria’ som rigtig gode sorter, der bestøver sig selv. Ønsker du andre blommesorter, så gå evt. sammen med din nabo og find to sorter, der bestøver hinanden over hækken.
I dit lokale havecenter kan du søge råd om bestøvningen af blommer.

Høstens anemone 
Én af staudebedets primadonnaer i august måned er høstanemoner. Deres overlegne evne til at fylde bunden med frodige blade, lægge an til oprette, men alligevel ret feminine stængler, hvorpå der i første omgang anlægges dråbelignende perler, der dog ret hurtigt forvandles til solskinsglade ansigter, der lyser op i flok – er helt fantastisk.

Sådan får du mest glæde af høstanemonerne:
Lysforhold
Fuld sol eller halvskygge – evt. under opstammede træer. Står de mere skyggefuldt, så er blomstringen minimal.

Jordforhold
Høstanemoner vokser i almindelig havejord. På tørre voksesteder er tilvæksten ikke så kraftig, og har vi en varm og nedbørsfattig sommer, så vil planterne ikke nå at blive så høje. Det er sjældent at høstanemoner ikke klarer sig under nedbørsfattige forhold, men den hører ikke blandt de tørketålende stauder.

Plantning
Høstanemoners rodvækst er kraftigst i foråret. Forårsplantning sikrer det bedste resultat, men når du blot undlader at plante efter 1. oktober, er plantning i efteråret også god. Jorden i plantehullet løsnes godt, og iblanding af kompost eller plantestarter giver et flot resultat.

Beskæring
Høstanemoner visner ned hver vinter, men er ret tidligt fremme om foråret, hvor de grønne blade hurtigt dækker jorden. Hvert forår skal du klippe toppen af og tilføre en portion organisk gødning.
Høstanemoner breder sig langsomt med rodskud, så det kan være nødvendigt at fjerne dele af planten, så den ikke overtager naboplanternes plads.