Havetips uge 23

Den perfekte gave

Står du og mangler inspiration til en gave, så er der her et fremragende bud. En balje fyldt med krydderurter, så retterne til grillen kan krydres. Baljen gør krydderurtehaven transportabel og kan flyttes med i sommerhuset, hvis det er der, der skal grilles. I denne balje er der plantet:

 • Timian
 • Oreganum
 • Purløg
 • Pibeløg
 • Citrontimian
 • Citronverbena
 • Salvie
 • Grøn mynte
 • Æblemynte

Have i gave

Når du skal finde en gave, der rimer – ja, så er det jo indlysende at købe noget til haven. Nogle er trætte af at luge…. Så giv bunddækkende planter, der gør det meget nemmere at holde have. Det kan også være et nyt træ f.eks. et æbletræ. I dit lokale havecenter er der masser af bud på en gave til haven.

Det tager kun 15 minutter 
Haven er heldigvis et tilvalg for rigtig mange mennesker. Den bruges til at stresse af i efter en heftig arbejdsdag eller -uge. Lidt lugning, opbinding, klipning eller plantning får straks stressniveauet ned, hvor man igen kan trække vejret helt ind. Der er stor forskel på havens størrelse og indhold, så det er selvfølgelig lidt frækt at skrive, at det kun tager 15 minutter.

Synes haven uoverskuelig, og har du svært ved at finde ud af, hvad du skal gribe og gøre, så får du her 9 bud på projekter, der ikke behøver tage mere end 15 minutter:

 1. Plant krukker til med flotte sommerblomster
 2. Bind tomatplanterne op og fjern sideskud
 3. Så et par rækker med salat
 4. Plant krydderurter i krukker
 5. Gød rosenbedet og gød også rododendron
 6. Bind slyngroser og klematis op
 7. Klip græskanter
 8. Hyp kartoflerne
 9. Klip blomster til en yndig buket

Vi håber denne lille inspirationsliste kan få dig til selv at lave en liste over gøremål i din have. Du har måske nogle udplantningsplanter til køkkenhaven, skærehaven eller blot planer om at så ærter? Det kan også være at du skal ligge på knæ og luge indkørslen eller rense fugerne mellem fugerne på terrassen. I takt med at du kommer rundt i haven, så når du også at se, hvordan alting springer ud og blomstrer lige nu. Du får måske også løst problemet med at finde på en dessert til gæsterne i morgen, når du passerer rabarberbedet. Kig også forbi mynterne, når du skal finde lidt pynt til kagen eller blot friske vandkaraflen op.

Se på opgaverne som ren terapi og afslapning – så er det slet ikke så slemt, og bruger du 15 minutter om dagen, så stikker haven ikke helt af.

PS De 15 minutter har ofte den effekt, at de bliver til længere tid – helt uden du bemærker det