Tid til haven

Havetips uge 18

Af: Marianne Bachmann Andersen

Pas på med at plante tomater og agurker 

Gartneren i dit havecenter er ofte lidt klemt her i foråret. Vi vil så gerne købe og plante nye tomatplanter, agurker, peber og chili til udplantning i vores hobbydrivhuse. Det tager jo nogle måneder inden vi kan høste de lækre tomater, så de grønne fingre vil så gerne i gang. Dette forårs vejr driller en del. April måned har budt på mange dage med rimfrost på græsset, sandstorm og masser af kulde. Solen har skinnet meget – drivhusene er varme hele dagen, men hver aften køles de ned og nærmer sig frysepunktet hen mod morgenen.

De varme dage er rigtig gode for tomatplanterne, men de skal flyttes ind hver nat. Planterne kan nemlig ikke tåle de lave temperaturer – også selvom det kun er nogle få timer. Gartneren gør, hvad der står i hendes/hans magt for at fortælle dette, men skulle det være glippet for nogle, så er det hermed sagt.

Mere sarte
Agurker og meloner er mere sarte end tomater, peber, chili og aubergine. Et gammelt råd lyder ”agurker plantes først ud i drivhuset Grundlovsdag” – altså om næsten fem uger d. 5. juni. Hav det med i dine overvejelser, inden du begynder at så og plante ud. (Vælger du at købe agurkeplanter nu, så vent med at plante dem ud i drivhuset til vejret er mere stabilt og varmt)

Gør klar i drivhuset
Du kan bruge ventetiden til at gøre drivhuset klar til en ny sæson med hjemmedyrkede agurker, tomater, auberginer, peber, chili og måske vandmeloner.

  • Ryd op og fjerne alle døde og visne plantedele
  • Vask huset ned med brun sæbe. Brug en blød børste og kom godt ind i hjørner, sprosser og kroge. Her kan overvintrede spindemider og luseæg sidde og være klar til de nye planter. Svampesporer ligger også latente og venter på at opformere sig i nye friske planter
  • Udskift jorden i dine bede eller køb nye plantesække. Genbruger du selvvandingskasser, så skal de også rengøres inden brug
  • Køb gødning, så du er klar til at passe planterne optimalt
  • Har du ikke opbinding, så køb stativer eller snor, som du kan binde ned fra taget

Når du har plantet dine planter til, så skal de vandes, men ikke overvandes!

Smukt forår  

 

Regn og kulde afløses af varmere temperaturer og træerne grønnes nu for alvor. Det er en utrolig smuk årstid, hvor den lange vinters nøgne grene endelig dækkes af grønne blade. Guldhængepilens lyse blade og hængende grene er en fryd for øjet, og når bøgeskoven ligeledes forvandles til et lysegrønt eventyrland, så kan vi for alvor fejre foråret. I haverne er bøgehækkene ved at kaste de visne vinterblade og gøre plads til nyt løv.

 

Der er samtidig en del smukke blomstrende buske og træer, som mange forårshaver prydes af.

 

Du får her fem gode bud på planter, der er med til at give maj måned et ekstra blomstrende indspark:

 

Blodblomme 

Bliver ca. 4 m høj og 2 – 3 m bred. Ofte et flerstammet lille træ eller stor busk. I udspring er bladene meget mørke, men farven aftager lidt efter noget tid. Flotte lyserøde enkle blomster i april – maj måned.

 

Bærmispel 

Fingrenet busk, der kan blive ca. 3 – 4 m høj og 2 m bred. Smukt bronzefarvet løv og enkle cremehvide blomster fra april – maj.

 

Rød ribes 

Robust og skøn prydbusk, der bliver ca. 2 m høj og næsten lige så bred. Skal stå solrigt for at blomstre optimalt. Allerede i marts begynder blomstringen af mørkerøde blomster. En vigtig busk til bierne i det kolde forår.

 

Magnolie  

Masser af muligheder for at finde en sort med rosa nuance, for mange sorter er enten lyserøde eller helt mørkrosa. Du kan også plante magnolietræer, der får hvide eller gule blomster. Højde og bredde varierer fra sort til sort. Højde fra 1,5 m til 5-6m. Blomstrer fra slutningen af april og igen er der forskel på udspringstidspunktet – nogle sorter er meget tidlige, mens andre springer sent ud.

 

Prydkirsebær 

Klaser af lyserøde fyldte eller enkle blomster er maj måneds signatur. Prydkirsebær i byer langs vejene, på kirkegårde eller hjemme i haven. Mange prydkirsebær bliver store træer, men det er også muligt at plante toppodede stammede træer, hvor kronen er langsomtvoksende og derfor bedre passer til en mindre have.