Tid til haven

Havetips uge 20

Af: Marianne Bachmann Andersen

 

 

Nu gror det!  

Det skulle vise sig, at vores tålmodige venten på foråret endelig er blevet belønnet. Grønne nuancer på buske, hække og træer krydres med blomsterflor på mange af havens planter. De tidlige forårsblomster har blomstret i rekord lang tid, så der er både anemoner, narcisser, tulipaner og løjtnantshjerter på samme tid. Snedrivebusken er hvid, magnolietræerne er helt vildt flotte med store mængder blomster, og i frugthaven springer æble- og pæretræer i blomst – klar til at blive bestøvet af bierne. Der er rigtig mange dejlige planter at vælge mellem på denne årstid. Forårshaven er blevet tildelt rigelige mængder af vand, så det er let at plante nyt og få det til at gro. Det store udvalg af planter finder du i dit lokale havecenter, hvor fagfolk er klar til at give dig gode råd og inspiration til nyt i din have.

Vinterens skader

Vi ser desværre også, at nogle af planterne i haven ikke har klaret den lidt barske vinter. Det er især planter, der har blade på i vinteren, og her er de mange laurbærkirsebær nok det bedste eksempel. Der er stor forskel på geografi og sorten samt hvor voldsomt skadet planterne er. Nogle taber bladene og står med nøgne grene. Grenene er nok desværre også døde, så de skal klippes af. Måske vil planten have kræfter nok til at skyde fra bunden, men desværre er mange planter helt døde.

Planter, der er overvintret i krukker har i nogle tilfælde heller ikke klaret vinteren. Især de nålebærende stedsegrønne krukkeplanter har svært ved at komme sig. Roser i krukker er også udfordret, og har du frugttræer i krukker, som har været bundfrosne i længere tid, så er der desværre også store skader her.

Er du i tvivl om genplantning hvis havens planter er gået ud, så søg råd hos gartneren i dit lokale havecenter.

 

 

 

Langsom start i køkkenhaven

De første og tidligste danske kartofler kan man købe for en net sum penge, og har du selv været tidligt ude og dækket med plastik, så er toppen ved at være stor, men der er ikke meget at komme efter under havens muld. Den lange kølige start på foråret giver udfordringer, hvis man gerne vil nyde egne kartofler til Grundlovsdag. Jordtemperaturen er faktisk faldende, og måske kun oppe på 10 grader, når sommerens første måned (juni) starter.

Helt skidt ser det heldigvis ikke ud, hvis man gerne vil gøre brug af krydderurter til dagens måltider. Purløg er lige ved at blomstre, løvstikken er stukket helt af, nye blade på salvie og rosmarin giver masser af muligheder, og har du brug for lidt mynte eller citronmelisse, så er der også gevinst her.

De fleste krydderurter er flerårige og klarer fint de danske vintre. Det skal dog tilføjes, at de krydderurter, der har deres oprindelse i Middelhavsområdet godt kan være noget udfordret. Når du planter i krukker, er der større mulighed for at flytte planterne ind i beskyttelse, hvis vi igen får en hård vinter.

Det gælder:

  • Rosmarin
  • Salvie
  • Estragon
  • Timian
  • Citronverbena

Udover disse, så er følgende krydderurter ofte dem, der kræver nye planter hvert år – dels fordi de er kortlivede dels fordi de er enårige.

Det kunne være:

Estragon

Glatbladet persille

Kruspersille

Kinaløg

Koriander

Basilikum

Bronzefennikel

Bananmynte