Havetips uge 24

Af: Marianne Bachmann Andersen

Der er lus i mine roser!

  

Juni er vel nok en skøn måned med blomstrende buske, træer og stauder. Koreakornel, hestekastanjer og dronningebusk kæmper om opmærksomhed sammen med mange rododendron og de mange fine stauder.

Dertil kommer roserne, som dette indlæg skal handle om. De sociale medier fyldes af smukke billeder af roser, som allerede fra slutningen af maj måned er begyndt at blomstre. Det er især de historiske roser og de klatrende, som ikke beskæres så kraftigt. Buket- og de storblomstrende roser er stadig i gang med at gro og snart dannes blomsterknopperne også her. Maj måned har været forholdsvis kold (især nætterne), så jordens temperatur har været til den lave side, og så gror roser ikke ret meget.

Der er lus i mine roser – fik jeg forleden en sms om. Hvad skal jeg gøre? Panikken spreder sig, når ens elskede roser er begyndt at vise sig fra den smukkeste side, og på samme tid lokker den lækre saftige sprøde vækst desværre også skadedyrene til.

Mit bedste råd er at observere, om der også er nyttedyr til stede. Billedet herunder viser en mariehønelarve og en guldøjelarve, og de er begge bladlusenes naturlige fjender, og der er mange lige nu.

Et andet tegn på, at naturen ordner problemstillingen er, når lusene svulmer op og bliver beige brune. Det skyldes snyltehvepse, som parasiterer lusene og så dør de. Med hjælp fra diverse nyttedyr og fugle,

 

Vidste du at…

 • en mariehøne kan æde 5000 bladlus?
 • en lille bladlus i sit liv når at producere ca. 20 nye unger ved jomfrufødsel?
 • lus giver øget insektliv, og at øget insektliv giver øget fugleliv?
 • nogle planter tiltrækker mange lus, mens andre næsten aldrig får lus?
 • der findes mange forskellige lusearter, og at de går på specifikke planter?
 • en vandstråle kan vælte mange af lusene af, og når de falder på jorden, så ædes de af bl.a. edderkopper?

 

Sommerhindbær – du kan stadig nå det

                                           

Haverne har måske sjældent været så velplejede, som de er i år. De ekstra mange weekender, hvor familiefester og fejringer er blevet aflyst, har givet tid og overskud til at få rettet op på mange forskellige projekter i haven. Planterne til den spiselige have er efterspurgt, og der er blevet plantet rekordmange jordbær, rabarber og frugtbuske.

Jorden er endelig blevet lun og med sidste uges regn, så er det igen muligt at få plantet ud. Hvis du derfor har et ønske om at kunne gå ud i haven – eller på terrassen og plukke dine egne lækre hindbær her til sommer, så vil det muligvis sagtens kunne lade sig gøre. I dit lokale havecenter har de et stort udvalg af forskellige hindbærsorter, som enten giver bær her i sommer, men som med sikkerhed når at danne bær til august. Efterårssorterne når nemlig at danne frugt på de skud, som de skyder i år. (I modsætning til sommersorterne, som allerede sidste år dannede anlæggene for blomster og dermed også frugt)

Et par gode råd, når du vil plante hindbær i haven:

 • Hindbær tilhører Rubus familien, som er kendetegnet ved at sprede sig med rodskud, så det er en god idé at placere hindbær midt i græsplænen (de nye skud slås ned), i et højbed eller i krukker
 • Find et lunt og solrigt sted
 • Plant krukkehindbær, hvis du vil undgå at sætte snore op som opbinding
 • Plant evt. både sommerhindbær og efterårshindbær, så er der bær over en længere periode
 • Prøv også de gule hindbær – de er ekstra søde i smagen og sjove at dekorere en dessert eller kage med
 • Hindbær beskæres hvert forår inden løvspring – det er også på dette tidspunkt, at du skal give planterne gødning
 • Efterårshindbær skæres helt ned, mens sommerhindbær kun skal have fjernet de skud, hvor der sidste år var bær