Havetips uge 42 – Tid til udeliv

Af: Marianne Bachmann Andersen

En travl hverdag med job, skole og fritidsaktiviteter får, for manges vedkommende, en velment pause, når uge 42 byder på efterårsferie. Hverdagens hamsterhjul kan sættes ned i tempo for en stund, og når hele familien når det punkt, hvor man ikke rigtig ved, hvad man skal lave, så kig ud af vinduerne. Efterårets solstråler er måske sparsomme, men de er livgivende. Luften er frisk og fyldt med naturens vitaminer. Duftene af muld og visne blade understreger årstidens forfald på smukkeste vis, og når du får øje på de mange forskellige svampe i bunden af skoven eller på bærrene, der titter frem på buske, så er det pludselig ikke så kedeligt længere.

Kedsomhed fremmer kreativiteten
Når vi ikke lige ved, hvad vi skal give os til, så befinder mange sig i en form for kedsomheds sfære. Det er sundt! Nu bliver hjernen påvirket af sansernes indtryk. Udelivet er en kilde til kreativitet, og når de flotte efterårsblade falder til jorden, så er det let at samle dem op og bruge dem til noget. De skal først og fremmest tørres. Det gør du let ved at lægge dem mellem et par stykker køkkenrulle og ind i en tyk og tung bog. Ud kommer de i helt glat og tør form – det tager et par dage. Nu kan du tegne på dem med poscatusser, sætte dem på et papir og ramme ind, lave bordkort, takkekort eller hvad du selv finder på.

Brug årstidens planter og grøntsager
Brug de mange farvestrålende pyntegræskar sammen med årstidens fine græsser, lyng og fine alunrod med smukke farver. Billedet er taget fra Tivoli i København, hvor gartnerne hvert år pynter op til gæsterne – et dejligt sted at blive inspireret til at være kreativ på egen matrikel.

En tur i haven
Havearbejde har en lidt negativ klang, og når man aftaler, at efterårsferien skal udfyldes med havearbejde, så lyder det som en pligt, der næsten er værre end at gå på job. Haven kan helt klart bruges som stedet, hvor man ikke tænker på ret meget – her kan man nuller rundt og rydde lidt op, får plantet lidt og måske slå plænen. Et lille lag visne blade er nemmest at køre igennem plæneklipperen, så formulder de hurtigt på denne årstid. Måske er det på tide at få lagt de flotte blomsterløg, som du købte for flere uger siden? Måske skal familien en tur på planteskolen for at vælge et nyt æbletræ?

En helt ny stor engelsk undersøgelse understreger (igen) nytteværdien af at bo, hvor man kan komme ud i haven, parker eller i naturen. De adspurgtes helbred (fysisk og mentale) er i langt bedre form, når det er muligt at fylde sanseorganerne med levende planters udseende, lyde og dufte.

Tre gode gøremål

Alting går lidt i stå, når dagene kortes, planterne stopper deres vækst, og temperaturen støt og roligt falder. Vi har ikke en lang liste med en masse ting, som vi skal have gjort i haven, så det gælder først og fremmest om at nyde de få timer, som vi med god samvittighed kan bruge på en tur i haven.

Lige nu er der et par rigtig gode gøremål, som er overskuelige at få gjort:

  1. Klip de visne rosenblomster af dine roser

Mange af havens roser blomstrer en smule, men langt de fleste visne blomster er visne og angrebet af nedbrydningssvampe – gråskimmel. Du kan med fordel klippe de visne blomster af og reducere længden på grenene ned til friske og grønne grene. Gråskimmel kan nemlig godt sprede sig ned i rosens grene og i værste tilfælde rod. Du skal endelig ikke klippe dine roser ned nu – blot nøjes med at fjerne de visne spidser og blomster.

  1. Grav georgineknoldene op

Allerede i september var vi ofre for et par nætters frostvejr, og enkelte steder i landet var det slut med georginerne – de tåler nemlig slet ingen frost og falder helt sammen. Hvorvidt der kommer frost i den nærmeste tid eller om planterne stadig vil lave blomster er ikke til at sige, men vil du være på den sikre side, så kan du nu klippe toppen af (sætte de sidste blomster i en vase) og grave knoldene op. De skal rystes fri for jord, lægges i kasser, hvor der er et godt luftskifte og opbevares frostfrit til næste år. Et tip er at binde en farvet snor omkring planten i samme farve som blomsten, så kan du lettere placere planterne farvemæssigt til foråret.

  1. Gem vinteræblerne

Er du så heldig at kunne plukke vinteræbler i din have? Æblesorter som ’Belle de Boskoop’, ’Holsteiner Cox’, ’Filippa’, ’Rød Ingrid Marie’ og ’Pigeon’ er alle sorter, der først skal plukkes ned nu. Til gengæld kan de gemmes og opbevares til brug helt frem til februar eller marts måned. For at sikre det bedste resultat, så skal frugterne være tørre på overfladen, ligge i ét lag i kasser med godt luftskifte, og opbevares køligt, men frostfrit. Tjek løbende kasserne og fjern frugter, hvis de rådner.