Tid til haven

Af: Marianne Bachmann Andersen

Havehjælp ønskes!  

I denne søde juletid stresses der lidt, når ønskelister skal udfyldes og gaver købes. Vi vil så gerne gøre hinanden glade, men ofte kan det gå hen at blive en lang indkøbsliste, der bare skal overstås – og måske koordineres, så familien ikke får købt de samme gaver.

I vores meget materielle verden kan man måske dvæle lidt ved, hvad en god gave er. Mange forbrugere køber de ting, som de gerne vil have, og når julen nærmer sig, er det helt umuligt at finde på noget nyt. Jeg fik en forespørgsel på, hvilke sorter af prydløg, som var de bedste. Min veninde havde nemlig planer om at pakke en kasse med prydløg ind til den voksne søn og hans familie. I deres have er der nemlig lidt tomt hen over foråret, og løg kan man jo altid få glæde af. Lur mig om gaven ikke også følges op af et par timers havehjælp, så løgene kan komme i jorden.

Der var en gang, hvor de bløde gaver ikke var så populære – børn ønsker sig hårde gaver med legetøj, men teenagere er meget begejstrede for tøj. Under træet ligger mange gavekorts-gaver. Vi skal på brunchbesøg, museumsbesøg, til koncert eller vinsmagning. Du kan også pakke et gavekort til dit havecenter ind. Brug lejligheden til at sætte dig selv på som hjælp, når planterne skal købes og plantes. Det er altid god tid sammen, når nyt skal tilføjes haven. Når du næste gang kommer på besøg, så vil projekterne blive fulgt med stor interesse. Gror planten, som den skal? Kan der blive plads til én til? Måske er ukrudt under træet et problem, men så vil nogle bunddækkende planter løse opgaven – en ny gaveidé er på plads.

Gaven til veninden kan også være lækre havehandsker, opbindingssnor eller en flot beskæresaks. Der er rigtig mange muligheder til os, der gerne vil pynte lidt op med lanterner, opsatser, udendørskrukker og smukke planter.

PS Husk også at sende en dejlig buket af sted til dem i familien, som alligevel ikke bliver samlet omkring træet juleaften

 

 

Grønt er godt     
Havens grå og brune toner har godt af at få modspil af de lidt mere grønne farver. Vintergrønne planter har måske ry af at høre kirkegårdene til, men de grønne nåle og blade klæder nu en gang også haverne.

De meget populære laurbærkirsebær bruges både som hække og som ”grønne pletter” i havens bede. De brede læderagtige blade holder, sammen med buksbom, haven grøn uden at de taber et eneste blad. Stødt og roligt tillægger planterne lidt mere størrelse år efter år. Måske klipper du dine buksbom runde eller kantede, og måske er du også ude med saksen for at holde laurbærkirsebærhækken lidt i form. Planterne klarer det meste – kun i meget tørre perioder risikerer de at tabe bladene.

Skulle vintervejret skifte retning med super meget kulde fra øst, så risikerer bladene på de bladstedsegrønne planter at tørre ud og visne. Det er sjældent med døden som følge, men mange skud og grene kan tage stor skade. I første omgang ser du ikke skaden, for der kan gå måneder før plantens safter øges – først her viser de døde planteceller skaderne. Skulle dine planter til næste forår stå brune og skadede, så skal du klippe dem tilbage til friskt ved. Du har mistet noget af planterne, men resten skal nok skyde igen.

Hvis du vil være sikker på vintergrønne planter, der kan tåle vinteren, så er de fleste nåletræer en god løsning. Tuja, cypres, taks, Tsuga, ceder, hemlock, fyr og granner er alle gode bud på planter, der gennem vinteren står flotte. De behøver ikke vokse sig 10 m høje, for mange af nåletræerne fås i dværgversioner. Udvalget er meget stort og bredt, og nålefarven kan både være grøn, blågrøn, grålig eller gul- og hvidbroget.

Vintergrønne planter i haven er godt for:

  • Fuglene, som kan søge ly for nedbør, vind og kulde
  • Føde fra kogler til fuglene
  • Insekter, der har brug for et sted at sove vintersøvn (eks. guldøjer og mariehøns)
  • Læ, når det blæser kraftigt
  • Når du skal bruge materiale til kranse og dekorationer