Tid til haven

Tid til haven Havetips uge 43 Af: Marianne Bachmann Andersen   Vandmættet havejord             Der er vist ingen tvivl om, at vi i sensommeren og begyndelsen af efteråret er blevet velsignet med rigelige mængder regn. Det mærker man hurtigt, når man færdes på plænen eller i køkkenhaven. Heldigvis trænger vandet stille, men sikkert ned i undergrunden […]

Læs mere >>

Tid til haven

Havetips uge 41 Haverne fik kuldebank Den første weekend i oktober bød på så langvarig nattefrost, at de sarte planter, der ikke var blevet beskyttet, fik et ordentligt lag kuldebank. Georginerne viste syn for sagen, for deres store frodige og vandfyldte stængler, blade og blomsterknopper punkterede i kulden. Nu står de helt mørke tilbage og […]

Læs mere >>

Tid til haven

Skolestart med spidsede blyanter og nye skoletasker fylder hverdagen i mange familier. Måske er børnene så heldige, at madkassen er fyldt op med hjemmedyrkede tomater, agurker, ærter og gulerødder? I frugthaven er blåbærrene i fuld gang med at blive mørke og søde, og så er de første æblesorter klar til at blive spist.

Læs mere >>

Blommetid

Slutningen af juli og august måned er lig med blommehøst. Blommer er dejlige, og trods et lidt ringe kirsebærår, så ser blommehøsten ud til at blive lidt bedre. Et blommetræ kræver ofte lidt mere plads i en have, end almindelige æble- og pæretræer, men ønsker man at mæske sig i de søde saftige frugter, så er det værd at afsætte plads til at plante blommer.

Læs mere >>

Frodige staudebede

Har du et godt og veletableret staudebed, så er det nu, det skal dække jorden og stå som en grøn oase af frodighed. Sådan er det i mange haver, men der er desværre også mange staudebede, der efter sidste års tørke blev lidt hullet og derfor nu står med “bare” pletter. Måske har nabostauden fået mere plads til at brede sig, ellers ses en mosaik af grønt og jord. Det er netop i disse “helligdage” at der opstår problemer med ukrudt – når jorden ikke dækkes af frodig plantevækst, så er der plads til nye planter – ukrudtsplanter.

Læs mere >>

Red planterne

Du har måske stødt på denne bemærkning hos din gartner i havecentret “Pas nu på med at få plantet sommerblomster, tomater og agurkeplanter alt for tidligt – der er stadig risiko for at vi får en periode med koldt vejr”. Irriterende, når man nu lige har behov for at få plantet til og glæde sig til at se det hele blive flot og frodigt.

Læs mere >>

Selvoptaget blomst

Påskeliljen har den rette timing i år. Trods landsforskel, så viser alle havers påskeliljer deres smukke blomstring til påsken anno 2019. Der er stor variation i de enkelte sorters blomstring, størrelse og farve, men de mange forskellige påskeliljer hører alle til samme slægt – Narcissus.

Læs mere >>

Skal haven gødes hvert år? 

Gartneren i landets mange havecentre og planteskoler får rigtig mange spørgsmål om gødning til haven. Og det er relevant at snakke om gødning her i det tidlige forår, hvor planternes livsfunktioner netop starter. Temperaturerne har både været oppe i nærheden af 20 grader og nede og vende minus 5 grader, så april lever op til sit ry som den måned, hvor vi vejrmæssigt kan vente os lidt af hvert.

Læs mere >>

Det er forår og alting springer ud  

Lige nu forandrer haven sig fra dag til dag. Nogle af de tidlige forårsløg takker af for i år og levner pladsen til nye, der endnu mangler at folde sig helt ud. Krukker, fade og kurve er fyldt op med pyntelige forårsløgplanter, for gartnerne har været flittige og tilbyder et stort og bredt udvalg. Smukt ser det ud, når de står sammen med årstidens stedmoder og primula.

Læs mere >>