Havetips uge 13
Af: Marianne Bachmann Andersen

Her ser du fire par. Fra venstre er det Nickolas og Jonna, Michael og Tina, Mathias og Rasmus -yderst til højre er det Katrine og Lilli. Dem får du mulighed for at følge, når de gennem seks programmer skal anlægge hver deres have i det nye Tv-program “Kamp til Hækken”. Havecentrenes brancheforening er samarbejdspartner på programmet, som sendes på TV 2 og TV 2 Play med opstart d. 2. april kl. 20.55 og de fem følgende mandage.

Haveglæder har set med fra sidelinjen
Alle programmerne er optaget sidste år, og Haveglæder, som både er et magasin, en hjemmeside, et nyhedsbrev, Facebook og lnstagram har fulgt udviklingen af haverne og har været så privilegerede, at få lov at lære de fire par lidt bedre at kende. Derfor kan du læse mere om programmet, de fire par, de to dommere og værten Felix Smith, når du henter dit gratis eksemplar af Haveglæder magasinet netop nu i dit havecenter.

Programmet går ud på …
Alle fire par får hver deres jordlod på 320 m2, som er omkranset af en ligusterhæk og grønt græs. Ligeledes har alle fire par et flot drivhus, som de selv må bestemme hvor skal stå. Nu skal de så komme med deres overordnede plan over deres nye have. I planen skal der være plads til i alt fem udfordringer, som skal løses gennem programmerne. De to kompetente dommere finder vinderen af udfordringen, som får ekstra penge til budgettet, som er på 120.000 kr. pr. have. Når alle udfordringer er gennemført, skal parrene afslutte deres have med et mesterværk, og nu bliver det spændende at se, hvem der løber med sejren og hoved præmien på 200.000 kr.

Forårstravlheden breder sig

De sidste mange år har været meget større aktivitet i din have, end året 2018 byder på. Vejret er det store samtaleemne, og mange kan nu huske tilbage på forår, der har været lige så kolde – mon ikke blot dette forår er en slags “normal”, som vi i eftertiden kan mindes. Sikkert og vist er det, at solskinstimerne vækker alle planterne fra deres dvale, og forår blev det…

Græsplænen Den har haft en hård vinter. Nu står plænen gusten og ujævn fyldt med mos. Dykker du ned i laget af vissen græstop, så kan du allerede nu se de små grønne skud, som sikrer plænens fremtid. Du kan hjælpe plænen ved at:

  • Finde løvriven frem og fjerne alle løse blade, visne græstotter og smågrene. Når du river plænen over, så “lufter” du også toppen, så der kommer mere lys ned til det nye liv
  • Når der er tydelige nyvækst, så skal du tildele din plæne gødning. Der findes mange forskellige gødningsprodukter – også nogle, som undertrykker mos. Du kan få en snak med din gartner om valg af gødning, som netop nu er meget aktuelt
  • Undlad fortsat at færdes for meget på plænen. Det gælder især de plæner, hvor jorden er meget vandmættet

Forberedelser kan vejret ikke ændre på 

Frost og sne kan bare komme an! Vi forbereder os bare på forårets komme ved at gå i det lune havecenter for at shoppe lækre frødrømme til den kommende havesæson. Her er der masser at vælge imellem, og det behøver ikke koste en formue at få udlevet drømmene. Find også inspiration til din næste ønskeseddel. Vi er mange, der har lidt svært ved at finde på gode ønsker, når vi fylder år. I haven er der altid plads til fornyelse, så gå en tur blandt de mange planter, få en snak med gartneren, og så bliver det nemmere at ønske sig noget næste gang, man fylder år.

Nyt krukkeliv

I år skal nogle af krukkerne skiftes ud. Flere af de gamle terracottakrukker i min have er frostsprængte, og det er da ærgerligt, men også et påskud for at få lidt fornyelse på denne front.

TIPS De gamle ødelagte krukker gemmer jeg skårene fra, for de er ret gode at lægge i bunden af de ny som drænlag.