Havetips uge 11

Senvinterens jerngreb har svært ved at slippe sit tag, og foråret lader vente på sig. Erantis og vintergækker har genrejst sig i havens bede, men de har haft nogle svære uger i fryseren og hænger noget med blomsterhovederne. Snart får de selskab af krokus og narcisser, for endelig ser det ud til, at kong vinter for denne gang har valgt at trække sit virke tilbage mod nord og øst.

Vi er mange, der har haft svært ved at holde fingrene fra at komme i gang med havens gøremål, så nu gælder det om at yde en ekstra indsats, så det hele kan blive klaret på den halve tid.

Staudebedene skal klippes ned
Endelig kan vi komme i gang med at ordne staudebedene. Al vissen top skal ud og væk, så de nye skud kan få lys og luft til at udvikle sig. Nogle af planterne er allerede i gang, så pas på når du går i gang med riven og saksen.

Læg kartofler til forspiring
Find nye og spændende sorter – eller dine kendte yndlinge – i havecentret. Sørg for at anvende certificerede læggekartofler, så du ikke får sygdom i din jord. Spred knoldene i en kasse eller læg dem i æggebakker. Stilles lyst ved 10 – 15 grader C i ca. 3 uger.

Forspiring af diverse varmekrævende frø
Tomater, ærteblomster, chili, aubergine, peber skal alle sås ved stuetemperatur +/- 20 grader C. De skal stå meget lyst og tilses jævnligt, så jorden ikke tørrer ud. Der er gode løsninger til forspiringskasser med låg i dit havecenter. HUSK at bruge en god såjord, så du ikke brænder de nye fine kimplanter af.

Frugthaven
Snart springer ribs, solbær og stikkelsbær ud, for de er tidlige startere. Slib saksen eller find ørnenæbet frem, for det er nu, du skal tynde ud i de ældste grene helt fra basis, så buskene fortsætter med at producere fine bær til sommer. Du bør ikke beskære før buskene har vokset tre år i have, og du må aldrig fjerne mere end ca. 1/3 af det samlede antal grene i busken.

Tildel også lidt naturgødning.