Havetips uge 15

Én af forårets største bekymringer handler om græsplænen. Hvorfor er græsset grønnere på den anden side af hækken? Hvad kan jeg gøre for at få en superflot helt grøn græsplæne?
Forårsklargøringen i haverne er i fuld gang, og de mange ture henover græsplænen med trillebøren fyldt med de afklippede staudetoppe minder os om, at den vist skal have lidt førstehjælp for at komme godt fra start.

Stor forskel på, hvor slemt medtaget plænerne er
Det er langt fra alle græsplæner, der er lige hårdt ramt af den lange og meget våde vinter. I flere haver har det allerede været muligt at klippe græsset første gang, for græs vokser ved meget lave temperaturer, og hvor det står bedst, er det faktisk tid til at slå det.
En anden årsag til, at det er nødvendigt at finde klipperen frem er, at det var umådelig vådt og nedbørsrigt i efteråret, hvilket umuliggjorde den sidste klipning inden vinteren. Det har efterladt græsset i meget høj tilstand. Flere steder er det så nærmest klasket sammen og ligner et massivt tæppe af halvvisnet græs.

Riv – gød – så
Der er ingen genveje, når en slemt medtaget plæne skal rettes op. Frem med riven – gerne på den ene og den anden led. Al løst plantemateriale, visne blade og nedfaldne grene samles sammen og køres på komposten. Nu kan du gøde plænen – find den gødning, der passer til din plæne hos gartneren i dit havecenter.
Er græsset gået ud, eller har du fået store plamager af mos med da du rev plænen, så er det muligt at efterså pletterne. Også her kan du få vejledning i græstyper og metoder til at så hos fagmanden i dit havecenter.

Hvad gør vi med al den mos?
Nogle haveejere lever med mos i plænen. Det kan man sagtens, men ofte tager mosset over og fortrænger helt græsset. I sådanne tilfælde kan man fjerne mosset og så friske frø, eller man kan inddrage jordstykket til et havebed med bunddækkende planter, stauder, prydgræsser, frugtbuske eller rododendron. Der er mange muligheder for at få haven til at fungere med ekstra meget glæde, hvis man gør op med eks. irriterende mos i plænen!

HUSK at du kan søge inspiration til nye haveløsninger hos os, hvor fagfolk står klar til at hjælpe dig.