Havetips uge 16

Påskeliljen har den rette timing i år. Trods landsforskel, så viser alle havers påskeliljer deres smukke blomstring til påsken anno 2019. Der er stor variation i de enkelte sorters blomstring, størrelse og farve, men de mange forskellige påskeliljer hører alle til samme slægt – Narcissus.

Haveglæder.dk lavede for nogle år siden et interview med en hollandsk Narcissus-avler, som havde 3000 forskellige sorter. Mange af sorterne var specialiteter, som kun blev produceret i meget lave antal, mens de mere gængse sorter stod i lange rækker. På hver hektar kan man høste ca. 200.000 knolde hvert år. Avleren Carlos drev virksomheden videre efter sin far, som for mange år siden startede forædlingsarbejdet på Narcissus. Krydsningsarbejdet og udvælgelsen fører han videre, for det er en langsommelig proces at få nye typer af Narcissus frem. Et nyt frø er hele 5 – 6 år om at nå til det stadie, hvor det blomstrer.

Narcissus er en planteslægt med omkring 60 arter, som vokser i Europa og Asien. Deres naturlige voksesteder er i skovområder, på bjergskråninger og på enge. Blomstringen falder mellem marts og maj måned, og den mindste bliver kun 5 cm høj, mens de højeste er omkring 60 cm.

Carlos fra Holland anbefaler:

  • Læg altid Narcissus om efteråret
  • Læg løgene, så de dækkes af to gange løgets højde (er løget 5 cm højt, så skal det dækkes af 10 cm jord
  • Narcissus skal gødes i marts/april måned med naturgødning
  • Klip først toppen af planterne omkring begyndelsen af juni måned, så løget kan nå at trække sine næringsstoffer tilbage

Selvoptaget
Det latinske navn Narcissus stammer fra en legende i den græske mytologi. Her blev bjergnymfen Echo forelsket i den smukke unge Narcissus. Han var dog alt for selvoptaget til at ænse nymfen, så derfor straffede guderne ham ved at forvandle ham til en blomst, der til evig tid må stå med bøjet hoved og spejle sig i vandet.