Mens vi venter på forårsvejr, begynder vi at overveje nye planer for haven. Der er stor aktivitet i afdelingen for hækplanter, så måske går du også med tanken om at plante ny hæk?

Når den gamle hæk er blevet grim
Når huset er bygget, plantes der umiddelbart efter en hæk. Sådan har vi det i Danmark. Hække skal der til, så familielivet kan holdes lidt mere privat. Rigtig mange af landets boliger er bygget for mange år siden. Husene er løbende renoveret og sat i stand både indvendigt og udvendigt. Den oprindelige hæk klippes hvert år, men det er ikke altid, at den gamle hæk er blevet udskiftet, og kan derfor tælle adskillelige årtier på samme sted. Det er ikke altid, at 30, 40 eller 50årige gamle hække er lige kønne. Du må tilgive de stakkels planter, der årligt har forsøgt at skærme for naboer og forbipasserende – på et tidspunkt er det nødvendigt at skifte hækken ud.

Gør jorden parat
Om du skal plante ny hæk, hvor der aldrig har vokset en hæk, eller om du først skal af med en gammel hæk, gør ikke umiddelbart den store forskel, når du skal klargøre jorden til nyplantning.

  1. væk med rodrester, store sten og rodukrudt
  2. Løsn jorden i en spades dybde – kan med fordel gøres ved at grave jorden igennem
  3. Mål op og spænd en snor, så hækken bliver lige

Plantevalg
Vælg den traditionelle ligusterhæk eller bøgehæk. Her kan du få planter i mange kvaliteter. Barrodsplanter i forskellige højder, og lidt ældre planter med rodklump, som hurtigere danner en tæt hæk. Vær opmærksom på, at pris og kvalitet hænger sammen, så hvis du vil sikre dig en flot og kvalitetssikret hæk de næste 40 år, så gå ikke på kompromis i denne fase af dit køb. Du kan også vælge at plante en laurbærkirsebærhæk, en stedsegrøn tuja eller cypreshæk, eller en spiræahæk, der ikke skal klippes? Du får god vejledning i dit lokale havecenter.

Plantedybde
Du skal altid plante i samme dybde, som planten hidtil har vokset i. Planter du for dybt eller højt, risikerer du, at planterne går ud.

Vand og gødning
Du SKAL vande til efter plantning. Jorden vil efter vandingen pakke sig fint omkring rodnettet, som dermed lettere får fat og sikrer god etablering. Gødning skal du tilføres i foråret. VENT med at lægge barkflis under din nye hæk til du er sikker på, at alle planterne er kommet godt i gang med deres nye tilværelse i din have.