Gødning giver sunde roser

Gartneren i landets mange havecentre og planteskoler får rigtig mange spørgsmål om gødning til haven. Og det er relevant at snakke om gødning her i det tidlige forår, hvor planternes livsfunktioner netop starter. Temperaturerne har både været oppe i nærheden af 20 grader og nede og vende minus 5 grader, så april lever op til sit ry som den måned, hvor vi vejrmæssigt kan vente os lidt af hvert. I jorden har temperaturen været oppe over 10 grader mange steder, men sidste uges kulde har straks sat en stopper for den lune jord, som er tilbage på mere moderate temperaturer.

Plantemad
Vores planter skal have noget at leve af, så ja, haven skal gødes hvert år. De løvfældende buske og træer trækker hvert efterår næringsstoffer tilbage fra bladene, men det er ikke nok til at sikre sunde og velvoksende planter. Der skal næring til. Stauderne, roserne, nåletræerne, slyngplanterne og rododendron skal selvfølgelig også “fodres”. Græsplænen har mange været i gang med at klippe flere gange, og nu er der så meget groning i den, at første omgang gødning er vigtig. (Når du gøder græsset, så fortrænger du mos og ukrudt)

Valg af gødning
Det er en ren jungle med farverige gødningsposer i forskellige størrelser og til forskellige formål. En type til græsplænen, en til surbundsbedet, en til køkkenhaven osv. Hvorfor er det vigtigt at gøde med forskellige gødninger?
Der er stor forskel på vores planter. Roserne bruger meget gødning på at danne nye grene og blomster, mens prydbuske og træer ikke bruger så meget. Græsplænen er også én af de steder i haven, hvor der er brug for at gøde, men græsset har brug for en anden type gødning, end roserne har (der er jo også stor forskel på græs og roser). Derfor er der gødning til forskellige planter i dit havecenter.
Naturgødning eller handelsgødning
Dernæst er der forskel på, hvordan gødningen er fremstillet. Handelsgødning kender de fleste. De hvide kugler, som man doserer ved hver plante eller kaster ud over plænen. Den er fremstillet som en slags salt og virker hurtigt, men er også hurtigt brugt op og vasket ud. Handelsgødning opløses, når du vander eller det regner.
Naturgødninger er fremstillet på basis af dyrenes efterladenskaber, tang og andre næringsholdige restprodukter fra naturen. Naturgødninger virker derfor langsommere, men holder også i længere tid. Flere undersøgelser peger desuden på, at vores mikroliv i jorden bedst trives, når vi bruger naturgødninger. Mikrolivet er med til at sørge for, at planterne er i god vækst og forbliver sunde.
Da udsigten til nedbør ligger ude i fremtiden, vil det være oplagt at anvende naturgødning.
Kompost
Kompost er resultatet af plantemateriale, der er nedbrudt, så det ligner jord. Næringsindholdet er ofte højt, og man har svært ved at deklarere kompost. Man ved altså ikke helt, hvad man har med at gøre. Kompost fra egen have giver god mening, og når du laver dit haveaffald om til nyttig jordforbedrende og næringsgivende kompost, så sparer du miljøet for en del CO2. Komposten fra genbrugsstationer er resultatet af alle haveejeres aflevering af haveaffald suppleret med kommunens egen haveaffald. Under rimelige kontrollerede forhold komposteres al materialet centralt for derefter at blive leveret tilbage til de lokale afdelinger, hvor man ofte kvit og frit kan hente kompost hjem til haven. Når man vælger at anvende kompost fra kommunen, så skal man blot være klar over, at der ingen deklaration er, du ved intet om, hvad der kan være i komposten af eventuelle ukrudtsdele eller frø, og næringskoncentrationen kan både være mega høj og meget lav.
Vælger du at købe kompost i poser i dit havecenter, så skal producenten sørge for, at produktet er deklareret og fremstillet, så det lever op til teksten på poserne.