Havetips uge 33

Høst og handling 

Skolestart med spidsede blyanter og nye skoletasker fylder hverdagen i mange familier. Måske er børnene så heldige, at madkassen er fyldt op med hjemmedyrkede tomater, agurker, ærter og gulerødder? I frugthaven er blåbærrene i fuld gang med at blive mørke og søde, og så er de første æblesorter klar til at blive spist.

August måneds aktiviteter i haven er ofte begrænsede, da der er så meget, som skal ordnes efter ferien, men vigtigt er det at få høstet de dejlige grøntsager og frugter, som vi så møjsommeligt har plantet og passet hele foråret. Får du ikke fjernet squash fra dine planter, så vokser de sig bare enorme og “glemmer” at sætte nye frugter.

Handling

Her tænker jeg især på, at august måned også er en god måned at tage beslutninger i. Fra at være i “ferie-mode”, så er august en måned, hvor man ofte får fulgt op på en masse ting, får tilmeldt sig selv og børnene til sport og gode begivenheder, men også får funderet over, om der ligesom mangler noget i haven.
Det kunne være blomstrende stauder. Mange har ofte rigtig mange blomster i foråret og først på sommeren, men er der blomster i sensommeren? Det kunne også være et nyt blommetræ, pæretræ, æbletræ eller kirsebærtræ? Denne sommer har kirsebærrene været få, men mon ikke der igen kommer somre med god høst?

I rosenhaven er der også plads til fornyelse. Der er kommet rigtig mange fine, smukke, flotte, velduftende og spændende rosensorter. Både sorter, der er lave og bunddækkende og ikke mindst sorter, der er høje, prangende og pralende.
August måneds vejr er lidt til den våde side, men det betyder blot, at det er rigtigt plantevejr. Jorden er dejlig varm og nem at arbejde med, så brug lidt tid på at gå i haven for at høste og tage beslutninger – alt hvad du får plantet nu har du nemlig allerede stor glæde af resten af året og ikke mindst til næste år.

De mange hortensia 

Man bliver nemt beruset af alle de forskellige hortensia, der i øjeblikket pryder haverne. Smukke blomsterfarver, forskellige blomsterformer, og så er der også forskel på, hvor store planterne bliver.

Rart at vide

Alm. hortensiaHydrangea macrophylla blomstrer på sidste års knopper. Beskærer du planterne i foråret, så risikerer du at klippe blomsterne af. Almindelige hortensia fås i et væld af sorter, og havesorterne er hårdføre og kommer med blomster hvert år.
TræhortensiaHydrangea arborescens blomstrer på indeværende års skud. Denne plante kan du med fordel klippe tilbage hvert forår. Lad ca. 40 – 50 cm af stænglerne stå tilbage. Træhortensia fås i både hvide, rosa og røde farver.
Havehortensia kendes også som syrenblomstrende hortensia og hedder på latin Hydrangea paniculata. Den blomstrer på indeværende års skud, så den kan du også med fordel klippe tilbage om foråret. Beskæringen sikrer masser af blomster og mere kompakte planter. Havehortensia fås i rigtig mange forskellige sorter med blomsterstande, der er fyldte eller randblomstrende, hvide, limefarvede eller rosarøde. Der er også forskel på størrelsen af planterne. De findes i størrelser under 1 m og som store buske, der bliver over 2 m høje.
Hortensia – blålilla med randblomster er en underart af alm. hortensia og hedder Hydrangea serrata. De er robuste, men blomstrer ligeledes på sidste års skud, så beskæring vil fjerne blomsterne.

Farv mig blå
Disse tre ting skal være opfyldt for at få blå hortensia:

  1. Surbundsjord med en pH værdi på ca. 5,0.
  2. Aluminium sulfat eller “Farv mig blå” pulver gives sammen med gødning om foråret.
  3. At du planter en sort af alm. hortensia, som kan optage aluminium sulfat, for det gælder langt fra for alle.