Havetips uge 22

Høj blå himmel og en lun brise er slet ikke til at stå for, så derfor bruger vi masser af timer på at nyde udelivet i dette forår. Ja, for det er stadig forår lidt endnu, men første sommermåned ligger lige omkring hjørnet. Så krydser vi fingre for, at højtryksvejret holder ved.

Udvid hjemmet
Det er helt oplagt at flytte spisestuen, køkkenet og måske også dagligstuen ud. Lige fra morgenen af er temperaturerne så høje, at man sagtens kan indtage sin morgenmad iblandt fuglesang og til biernes summen. Har man en arbejdsplads, hvor det er muligt at trække udenfor i pauserne, benytter de fleste sig jo af det, og er man så heldig at have en fridag til at komme ud i haven på, så er det rart at kunne søge skygge midt på dagen. Når dagen lakker mod enden, er det herligt at lave aftensmaden sammen på terrassen eller i udekøkkenet. Grillen klarer det varme, og salaten og tilbehøret kan nemt ordnes ved siden af. Det er rart at være sammen i familien og samtidig få klaret dagligdagens praktiske gøremål.

Indret dig med masser af planter
Der er et væld af fantastiske forårsplanter, som er rigtig dejlige i haven i maj og juni måned. Nogle af favoritterne i staudegruppen er pæoner, lavendel og staudesalvie. De kan både plantes i et bed nær terrassen eller plantes i krukker. Når der nu skal laves mad, så er det oplagt at plante til med krydderurter. Enten i et højbed eller i store krukker eller kar. Slyngende planter som blåregn, klematis og slyngroser fylder i højden, og har du brug for flotte planter i bunden, så er der mange forskellige sorter af storkenæb at vælge imellem.

Gode råd og en masse inspiration
I dit lokale havecenter er der meget travlt. Det gode vejr har sat ekstra skub i behovet for at plante – og til at passe haven optimalt. Foråret er det tidspunkt på året, hvor der er flest planter i havecentrene landet over. Ofte er det helt friske planter direkte fra planteskolen, som bliver pakket ud af rullecontainere. Det samme gælder for sommerblomsterne og udplantningsplanter som tomat, agurk, melon, aubergine, peber og chili. Udvalget er størst lige nu, så tøv ikke med at få plantet til. HUSK at din gartner kan hjælpe til med at få det til at lykkes optimalt for dig – uanset om du planter i højbed, altankasse, krukker eller i blomsterbedet.

PS Nyd vejret, for der er meldinger om lidt mere ustadigt vejr ved månedsskiftet!